АКТЬОРСКО МАЙСТОРСТВО

Курсове по актьорско майсторствo и пантомима  театрална школа „Пандора“

 

 

 

 

 

 

 

Актьорско майсторство за кандидат-студенти: Тук!

Курсовете по актьорско майсторство са предназначени за деца, кандидат-студенти и любители. За любители предлагаме и онлайн уроци.

Детска група: възраст 6 – 12 г.
Младежка група: възраст 13 – 25 г.
Група за възрастни : 26 г.+

В курса по актьорско майсторство ще се запознаем с театралното изкуство и неговите правила. Ще развием необходимия набор от умения, задължителни за бъдещия творец. Работата ни ще е с практическа насоченост, като фокусът пада изцяло върху игровия потенциал на курсистите. Акцентите в методиката на обучението са:

  • физическата подготовка
  • сценична реч и умението да се изразяваме
  • основи на сценичното движение
  • техники за справяне с напрежението
  • развиване на творческото мислене и въображение

 

В хода на бъдещата ни работа ще се запознаем с понятията театрален етюд, художествено слово, физическа характеристика и художествен образ. В зависимост от напредъка на учениците, годината ще завърши с открит урок, едноактна миниатюра или цялостен спектакъл.

Умението да играем, способността да продължаваме да играем в зряла възраст; играта като заклинание срещу остаряване – това е театърът в най-чистия му вид. Като такъв той съществува от хилядолетия – връстник на цивилизацията: ефимерен и вечен. Да се правим от време на време на „нещо друго“, на някой друг – очевидно това е един от малкото начини да приемем себе си и живота си. И не по-малко очевидна е необходимостта ни да го правим.

 

Съдържание на курса

Нашият курс включва усвояването на различните аспекти на театралната практика: импровизация, ситуация, игрови потенциал на ситуацията, конфликт, физическа и гласова характеристика. Способността да се играе не е даденост след определена възраст. Тя изисква усилие, целенасочена практика, тренировка на въпросния игрови мускул. Добрата театрална форма дава бърза и адекватна реакция в различните варианти на междуличностните отношения. Дава похватност в разчитане на езика на тялото, на разликата между текст и подтекст, обучение в игровия характер на „действие – противодействие“, умение да се доведе ситуацията до парадоксална развръзка. Подобен тренинг прави човека конкурентноспособен в най-общия смисъл на думата, много отвъд конкретната сценична практика. И най-важното – работният план на нашия курс е разработен с оглед максимум практика и минимум теория.

Занятията се провеждат веднъж седмично. Едно посещение е с времетраене 3 учебни часа.

Цена: 75 лв./месец. Единично посещение в група: 25 лв.

Курсовете по актьорско майсторство се водят от актрисата Ива Караманчева и режисьора Георги Михалков

 

 

 

 

 

 

 

 

Ива се дипломира в Театрален колеж “Любен Гройс”, гр. София;  специалност  „Актьорско майсторство за драматичен театър” с художествен ръководител  Цветана Манева. В професионалната си дейност има множество изиграни роли на различни театрални сцени. Към днешна дата е действаща актриса и успешен педагог.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Георги Михалков е завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” със специалност „Режисура за драматичен театър”. В периода 1996-2018 има реализирани над 70 театрални постановки по проекти в България, Франция и Македония. В периода 1987-2018г. участва като актьор в над 25 кино продукции в Китай, България, Франция и Русия.

2000-2018 година има реализирани над 30 проекта към редакция „Радиотеатър” към БНР, програма „Христо Ботев”.

2009г. – автор на сценария и режисьор на учебни филми по поръчка на Министерство на регионалното развитие.